Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι επιπτώσεις της για τις επιχειρήσεις
Σειρά Άρθρων “Βιωσιμότητα στην Πράξη”
Από την Π. Μπατζιάκη
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αναδιαμορφώνει το επιχειρηματικό τοπίο θέτοντας φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας που επηρεάζουν τους κλάδους σε ολόκληρη την ΕΕ. Καθώς η περιοχή στοχεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, οι νέοι κανονισμοί ωθούν τις εταιρείες προς μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων, χαμηλότερες εκπομπές και πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας είναι η εστίασή της στην κυκλικότητα. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία επιβάλλει στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν προϊόντα με γνώμονα την ανθεκτικότητα, την επισκευασιμότητα και την ανακυκλωσιμότητα. Βιομηχανίες όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα ηλεκτρονικά και η συσκευασία αντιμετωπίζουν αυστηρότερες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τη μείωση των αποβλήτων. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (EPR), διασφαλίζοντας ότι τα υλικά παραμένουν σε χρήση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένας άλλος κρίσιμος κανονισμός είναι ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα – ΜΣΠΑ (CBAM), ο οποίος εισάγει δασμούς στις εισαγωγές με βάση το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Το μέτρο αυτό διασφαλίζει ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ παραμένουν ανταγωνιστικές, ενώ παράλληλα προωθούν χαμηλότερες εκπομπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι επιχειρήσεις σε τομείς έντασης άνθρακα, όπως η μεταποίηση και η ενέργεια, πρέπει να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές τους, επενδύοντας σε καθαρότερες τεχνολογίες για να παραμείνουν συμβατές.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι ένας άλλος πυλώνας της Πράσινης Συμφωνίας. Ο κανονισμός της ΕΕ για τη φορολογική ταξινόμηση ορίζει τι θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη επένδυση, επηρεάζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Οι εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με αυτά τα κριτήρια θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες πράσινης χρηματοδότησης, ενώ εκείνες που δεν το κάνουν μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προσέλκυση επενδυτών.
Η πλοήγηση σε αυτές τις αλλαγές απαιτεί από τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Η υιοθέτηση κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων, η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους επερχόμενους κανονισμούς θα είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Οι εταιρείες που θα προσαρμοστούν προληπτικά θα ανταποκριθούν όχι μόνο στις νομικές απαιτήσεις αλλά και θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια αγορά με γνώμονα τη βιωσιμότητα.
Επόμενα βήματα & πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό τοπίο. Με αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές, τις δεσμεύσεις κυκλικής οικονομίας και τις απαιτήσεις βιώσιμης χρηματοδότησης, οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους για να εξακολουθήσουν να πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Ωστόσο, η κατανόηση αυτών των πολιτικών και η ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά μοντέλα μπορεί να είναι πολύπλοκη. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνουν δράση συμβουλευτικές εταιρείες βιωσιμότητας όπως η δική μας. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να διεξάγουν αξιολογήσεις κανονιστικού κινδύνου (regulatory risk assessments), να εφαρμόζουν κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και να ευθυγραμμίζονται με τα πλαίσια βιωσιμότητας, και κατά περίπτωση να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες πράσινης χρηματοδότησης. Είτε πρόκειται για την προσαρμογή στις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού είτε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων εκτίμησης άνθρακα, η ομάδα μας διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση προς τη συμμόρφωση και την ανταγωνιστικότητα.