Βιωσιμότητα στην πράξη: Αλλαγή μέσω κυκλικών λύσεων
Από την Π. Μπατζιάκη
Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς ένα δημοφιλές σλόγκαν – είναι ένας κρίσιμος παράγοντας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και το περιβάλλον. Καθώς οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις τόσο από τα κανονιστικά πλαίσια όσο και από τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υπεύθυνες πρακτικές, η ανάγκη ανάληψης απτών δράσεων για τη βιωσιμότητα δεν έχει υπάρξει ποτέ εντονότερη.
Αντιλαμβανόμενοι της πολυπλοκότητας των προσπαθειών και υποχρεώσεων βιώσιμης ανάπτυξης διαμορφώσαμε μια σειρά άρθρων, «Βιωσιμότητα στην πράξη: Αλλαγή μέσω κυκλικών λύσεων», στα πλαίσια της οποίας θα διερευνήσουμε πώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί από διάφορους τομείς δραστηριότητας μπορούν να ενσωματώσουν αποτελεσματικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητές τους, ώστε να ενισχύσουν το επίπεδο ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, η κυκλική οικονομία βρίσκεται στην καρδιά της βιωσιμότητας, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων, τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη διατήρηση των υλικών σε χρήση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τις βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, η σειρά αυτή θα εξετάσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με στόχο να καταστεί η βιωσιμότητα μια πρακτική, καθημερινή προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις.
Τι να περιμένετε: Στα πλαίσια αυτής της σειράς, θα εξερευνήσουμε βασικά θέματα στο που άπτονται τόσο της βιωσιμότητας όσο και των επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε πρακτικές ιδέες και βήματα που μπορούν να λάβουν οι εταιρείες για να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στις δραστηριότητές τους.
Η σειρά θα δομηθεί σε τρία βασικά μέρη, καθένα από τα οποία θα παρέχει πληροφορίες για κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, προσφέροντας σαφείς οδηγίες για τον τρόπο πλοήγησης και εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
1. Πλοήγηση στους κανονισμούς βιωσιμότητας
Στο πρώτο μέρος της σειράς μας θα διερευνήσουμε το εξελισσόμενο ρυθμιστικό τοπίο και τον αντίκτυπό του στις επιχειρήσεις, καλύπτοντας Μια επισκόπηση του εξελισσόμενου ρυθμιστικού τοπίου και του αντίκτυπού του στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EUDR), την πράσινη ταξινομία & τις απαιτήσεις ESG για τις επιχειρήσεις, καθώς και νέους νόμους όπως το δικαίωμα επισκευής της ΕΕ και τον αντίκτυπό του στους κατασκευαστές και τους καταναλωτές
2. Κυκλική οικονομία – Η νέα επιταγή για τις επιχειρήσεις
Αυτό το μέρος θα επικεντρωθεί στη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία και στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτή τη μετάβαση, εστιάζοντας στη μείωση των αποβλήτων, στη μεγιστοποίηση των πόρων και στο ρόλο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (EPR) στο κλείσιμο του κύκλου. Παράλληλα, το μέρος αυτό θα διερευνήσει στρατηγικές για την ενίσχυση της κυκλικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού, καθιστώντας τις επιχειρήσεις πιο ανθεκτικές, βιώσιμες και ευθυγραμμισμένες με τις κυκλικές αρχές.
3. Καινοτομία και δράση για το κλίμα
Στο τρίτο μέρος της σειράς μας θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της κυκλικής οικονομίας, της δράσης για το κλίμα και της καινοτομίας, καθώς και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις καινοτόμες λύσεις που υιοθετούν οι εταιρείες για να μετατρέψουν τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους, όπως τα βιώσιμα δομικά υλικά και οι τεχνικές στις κατασκευές.
Κάθε άρθρο, που περιλαμβάνεται σε αυτή τη σειρά, θα παρέχει μια επισκόπηση αυτών των βασικών θεμάτων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της βιωσιμότητας, να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες μέσω κυκλικών πρακτικών.