Newsletter

Πάντα ενημερώνουμε τους συνεργάτες μας και το κοινό για τις δραστηριότητές μας. Εμπιστευθείτε μας το e-mail σας για να επικοινωνούμε μαζί σας.

14 Φεβρουαρίου 2021

2018: Επέκταση των περιοχών του οικολογικού δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα

tags

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης. Το δίκτυο περιλαμβάνει και τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει περιοχές στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Ο στόχος του δικτύου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης, που αναφέρονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά όσο και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους.

Τον Μάρτιο του 2018 βρισκόταν σε ισχύ, στην Ελλάδα, ο εθνικός κατάλογος του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Ενώ τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση αυτού του εθνικού καταλόγου.

Σύμφωνα με τον παλαιό κατάλογο, 419 τοποθεσίες είχαν χαρακτηριστεί ως περιοχές NATURA σε ολόκληρη τη χώρα. Οι 217 από αυτές είχαν τον πιο ειδικό χαρακτηρισμό «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)» όπως ορίζονται στην Οδηγία για του Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), οι 178 «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα όπως ορίζονται στην Οδηγία για τα Πουλιά (79/409/EK) «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» και οι υπόλοιποι είχαν και τους δύο χαρακτηρισμούς.

Συγκρίνοντας τα νέα δεδομένα, του εθνικού καταλόγου με τα παλιά, φαίνονται διαφορές στις περιοχές Natura 2000. Στη νέα λίστα προστέθηκαν 32 νέοι οικότοποι (23 ΤΚΣ, 8 ΖΕΠ και 1 ΤΚΣ/ΖΕΠ) και 5 παλαιοί ενοποιήθηκαν με άλλους οικοπότους. Στο Χάρτη 1 φαίνονται με πράσινο χρώμα όλοι οι νέοι οικότοποι της 30ης έκδοσης του εθνικού καταλόγου με συνολική έκταση 10.029 km2 (περίπου 7,5% της χώρας επιπλέον).

Το αποτέλεσμα ήταν οι περιοχές Natura να ανέρχονται στις 446 στην χώρα μας (Χάρτης 2), εκ των οποίων οι 239 να χαρακτηρίζονται ως «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» και 181 ως «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» και οι υπόλοιπες 26 να φέρουν και τους δύο παραπάνω χαρακτηρισμούς.

Εξετάζοντας τις διαφορές μεταξύ των παλαιών και των νέων δεδομένων δημιουργήθηκε ο Χάρτης 3, ο οποίος απεικονίζει τους οικοτόπους της νεότερης έκδοσης με κόκκινο χρώμα.

Η συνολική έκταση των νέων οικοτόπων της 30ης έκδοσης του εθνικού καταλόγου ανέρχεται στα 16.479 km2. Εάν λάβουμε υπόψη τις επικαλυπτόμενες περιοχές, η συνολική έκταση περιοχών του δικτύου αυξήθηκε κατά 31% (από 55.287 σε 72.524 km2).

Αρθρογράφοι: Γ.Τέντες – Χ.Σταμάτη
Ευχαριστίες: Μ.Θεοδωρίδου

back to all blog entries

Εγγραφείτε στο newsletter

Πάντα ενημερώνουμε τους συνεργάτες μας και το κοινό για τις δραστηριότητές μας. Εμπιστευθείτε μας το e-mail σας για να επικοινωνούμε μαζί σας.